søndag 2. mars 2014

Padlet; det enkle er ofte det beste

Det finnes et utall antall tjenester som legger til rette for såkalt samskriving. En slik måte å skrive på passer egentlig ganske så godt i skolesammenheng, men mitt inntrykk er at det likevel i svært liten grad er tatt i bruk i norske skoler.

Med samskriving menes, i denne sammenheng, at flere kan skrive på samme dokumentet samtidig. Store aktører som for eksempel Google er inne på dette markedet der denne funksjonen finnes i Google Docs. Som sagt er det mange aktører som tilbyr samskrivingstjenester og det kan være litt av en jobb å finne dem som passer best til akkurat ditt behov. Mange av aktørene er nemlig svært små og slike aktører har en tendens til å forsvinne like fort som de dukker opp. Altså nok en god grunn til alltid å ha gode backuprutiner.

De siste par årene har Prezi vokst voldsomt. Kort fortalt fungerer Prezi som en åpen og fri for av PowerPoint. Langt mer ukjent er tjenesten Padlet. Dette er en tjeneste der alt foregår i nettleseren, og den fungerer godt på både PC og Mac uten at du må installere ulike tillegg. Det er et viktig poeng om tjenesten skal brukes i skolesammenheng.

Padlet er svært enkelt i bruk og det kan brukes i de aller fleste, hvis ikke alle, sammenheng og fag. Her er det kun lærerens og elevenes kreativitet som setter grensene. Jeg studerer IKT i undervisning via Høgskolen i Telemark i år, og vi testet Padlet tidligere i vinter. Det var spennende å se hvor mange ulike temaer studentene fant ut at vi kunne bruke Padlet til.

Kanskje du har lyst til å prøve selv? Da foreslår jeg at du går inne på denne Padlet´n som handler om land iEuropa. I skrivende stund er det 5 land på Padlet´n men etter at du har vært innom har det kanskje økt til 6 J
Det er svært enkelt å komme i gang. Du dobbeltklikker på et ledig sted på ”veggen” og så er du i gang med samskrivingen!

Her er et par andre forslag til Padlet´er jeg synes er interessante, og som kanskje kan være med å gi deg inspirasjon 

Har du erfaringer med Padlet eller andre samskrivingsverktøy? Kanskje du har et tips å gi? Legg gjerne inn en kommentar J



3 kommentarer:

  1. Samhandlingsverktøyer er nok noe vi bruker altfor lite i skolesammenheng. Forhåpentligvis kan vi etter hvert som vi selv lærer å bruke dem bedre gi elevene muligheter til å bli bedre kjent med dette med samskriving.
    Kjempeflott å benytte til gruppearbeid av ulike slag, som tankekart, til å lage ulike arbeidsprogrammer og kanskje også til å kommunisere med elevene. Greit å kunne gå inn å gi dem en liten oppmuntrende kommentar når de sitter og arbeider.

    SvarSlett
  2. Jeg synes du ga en god forklaring på Padlet og samskriving. Veldig bra at du henviser til andre samskrivingsverktøy også. Likte at du viser eksempler, da er det lettere å få et inntrykk av verktøyet. Dette er et program jeg tror vil fungere bra med elever. Har brukt det selv på høyskolen i forbindelse med oppgaver, og det fungerte veldig bra.

    SvarSlett
  3. Ryddig og informativ presentasjon av Padlet!

    Du nevner fordelene med verktøyet som har betydning for skolen. Jeg syns det er positivt at du tar praksis bruk av verktøyet til betraktning ettersom det ikke er alle programmer som fungerer like godt til skolebruk. Padlet derimot er allsidig og kan brukes i mange fag og ulike temaer. Jeg liker hvordan du engasjerer og inspirerer til å teste programmet i hvordan du legger det frem i forslaget av en Padlet.

    SvarSlett